Zdravotný význam.
O priaznivom vplyve ovocia na zdravotný stav ľudí nie je pochybností. Je výrazným doplnkom stravy a zároveň dôležitým prírodným zdrojom cenných látok - vitamínov, minerálov, pektínov, vlákniny, cukrov, tukov atď
O priaznivom vplyve ovocia na zdravotný stav ľudí nie je pochybností. Je výrazným doplnkom stravy a zároveň dôležitým prírodným zdrojom cenných látok - vitamínov, minerálov, pektínov, vlákniny, cukrov, tukov atď
Ovocné stromy sa od nepamäti podieľajú na spoluvytváraní charakteru kultúrnej krajiny, často sú prepájajúcim prvkom voľnej krajiny a obývaných častí. Túto funkciu plnia najmä kmenné tvary (polokmene, vysokokmene) ako súčasť vidieckych sadov pri domoch, ale aj ovocné stromoradie, aleje aj solitérne stromy v poliach či na lúkach. Aj keď je hospodárska funkcia ovocných alejí u frekventovaných ciest na ústupe, z krajinárskeho hľadiska aj ako zdroj potravy pre voľne žijúce živočíchy pôsobí naďalej veľmi pozitívne. Tiež extenzívne kmenné sady (hoci nedosahujú také produkcie ovocia ako sady moderné, intenzívne) vykazujú svoj veľký význam nielen z hľadiska estetického, ale sú veľmi často vďaka svojmu polokultúrnemu prostrediu domovom mnohých druhov divokých živočíchov a rastlín - nezriedka vzácnych a chránených.
Sady a pestovanie ovocných stromov boli po dlhé stáročia pre našich predkov dôležitým zdrojom obživy, či už sa jednalo o využitie ovocia pre vlastnú potrebu alebo aj ako zdroj peňazí z predaja čerstvého alebo spracovaného ovocia. V dnešnej dobe, kedy ako sladidlo slúži prevažne cukor, marmelády a lekvár už väčšinou ľudia doma nevyrábajú a v obchode je možné si kúpiť v priebehu celého roka jablká, banány či trebárs ananásy za veľmi dostupnú cenu, sa zdá, že ovocinárstvo je možné prevádzkovať len intenzívne (a teda ako zamestnanie) a že iné pestovanie ovocných stromov stráca zmysel. Je to samozrejme vecou názoru, ale zdanie môže klamať.
Ak opomenieme moderné intenzívne ovocinárstvo, ktoré svojou chemizáciou predstavuje skôr monokultúrnu krajinu a zaťaženie životného prostredia rezíduami z postrekov a hnojív, ako zdroj biodiverzity v krajine, poskytovali sady v minulosti vždy životné podmienky pre rozmanité druhy rastlín a živočíchov. Aj preto má zmysel zakladať tzv extenzívne sady a pestovať ovocné stromy tradičným spôsobom, overeným po mnohé generácie.