Černica Rubus plicatus

Černica, alebo tiež ostružina černicová patrí medzi nenáročné bobuľové ovocie, bohaté na vitamíny a ďalšie látky, pozitívne vplývajúce na organizmus.

Charakteristika

Tento ker z čeľade ružovitých (odborne ostružina černicová) poskytuje plody v podobe tmavočervených až čiernych bobulí, stonky i celé kríčky sú husto porastené tŕňmi. Nezrelé plody sú najprv biele alebo ružovkasté, no dozrievaním sa v nich nahromadí veľké množstvo rastlinného farbiva s mimoriadne vysokým obsahom flavonoidov a iných liečivých látok. Domovom černíc je Ázia a Severná Amerika, no už pred stáročiami sa udomácnili aj vlesoch strednej Európy. U nás sú hojne rozšírené od nížin až do horského pásma.

Nároky

Ostružina černicová (černica) sa pestuje veľmi podobne ako malina. Na rozdiel od nej je však skromnejšia v nárokoch na pôdu aj hnojenie. Černica je však menej odolná proti mrazu a vyžaduje viac vlahy. Černica obľubuje slnečné stanovisko s hlinitopiesčitou až piesčitou pôdou. Pôdna reakcia by mala byť mierne kyselá – 6 – 7 pH. Hladina spodnej vody by nemala byť vyššie než 75 cm pod povrchom.