Čučoriedka Vaccinium myrtillus

Väčšina plôch s výskytom čučoriedok sa nachádza v chránených územiach prírodných rezervácií. Inde zas padajú za obeť spriemyselňovaniu lesníctva a bezohľadnosti zberačov. Preto je opodstatnené a žiaduce pestovať čučoriedky v záhradkách. Vhodné sú čučoriedky, ktoré poznáme pod názvom čučoriedka americká alebo čučoriedka veľkoplodá. Jej botanický názov je Vaccinium myrtillus. Čučoriedky môžeme pestovať na celom území Slovenska okrem polôh s nadmorskou výškou nad 800 metrov.

Charakteristika

Čučoriedka, niekedy nazývaná brusnica čučoriedková, je ker, ktorého plody sa využívajú na liečebné účely ale aj v kuchyni, najmä do rôznych koláčov. Tento krík sa vyskytuje v celej Európe, ale aj v Severozápadnej Amerike a na severe Ázie, pričom v minulosti sa čučoriedky používali vstarovekom Grécku ako výborné farbivo na látky. Najčastejšie sa v rámci bylinkárstva aj v kuchyni používajú plody, čučoriedky, ale je možné aj použitie listov.

Nároky

Čučoriedka záhradná potrebuje piesočnatú alebo piesočnato-hlinitú pôdu s veľkým obsahom organického materiálu a mimoriadne kyslou pôdnou reakciou. Nevhodná je ťažká ílovitá a mokrá zem. Čučoriedky je dobré vysádzať na slnečných miestach, lebo v tienistom prostredí bývajú úrody nižšie. Tam, kde je pôda dostatočne kyslá, kopeme jamy široké asi 1 meter s hĺbkou približne 40 až 50 cm, pretože čučoriedky zakoreňujú pomerne plytko.