Avokádo Persea Americana


Názov avokádo pochádza od juhoamerických Indiánov, ktorí z avokáda pálili smotanový likér. Indiáni poznajú avokádo už osemtisíc rokov. Dnes je jedným z hlavných producentov avokáda Kalifornia. Avokáda, ktoré sa predávajú na európskych trhoch, pochádzajú najmä zo Španielska a Izaela.

Charakteristika

Avokádo má oválny, hruškovitý až guľovitý tvar. Plod po dozretí má tmavozelenú až čiernu farbu, vo vnútri je mäkký. Farba dužiny je krémová a pohybuje sa od svetlozelenej po žltkastú, podobnú maslu. Dužina sa dobre rozotiera. Vo vnútri sa nachádza veľká, tvrdá a nejedlá kôstka žltej farby, ktorá je pokrytá hnedou drevenou vrstvou. Toto ovocie má silnú šupku kožovitého charakteru. Má netypickú chuť. Namiesto očakávanej sladkej chuti má skôr maslovú, trochu nedefinovateľnú chuť, ktorú si nie všetci na prvýkrát obľúbia. A vonia jemne po orechoch.

Nároky

V našich klimatických podmienkach je možné avokádo pestovať výhradne v kvetináči. Je síce pravda, že dospelé, zdravé a silné rastliny prežijú aj teploty okolo 0 °C, no – 10 a viac už nie. Avokádo pochádza z tropických a subtropických oblastí, preto mu vyhovujú rovnaké podmienky ako citrusom. Ak teda pestujete pomarančovník, citrónovník či bobkový list, avokádo umiestnite na rovnaké, alebo podobné miesto, kde sa darí týmto druhom.