Jedľa španielska Abies pinsapo

Charakteristika

Jedľa španielska je významnou medzi ihličnanmi. Táto jedľa je stredne veľká, má zašpicatený valcovitý tvar ktorý sa v staršom veku sploští. Jedľa má ihličie sivozelené, ktoré na mladých vetvičkách nieje pichľavé , neskôr zhrubne a otupí sa. Jedľa pochádza z horských prostredí južného Francúzka. Jedľa svojím mimoriadne originálnym vzhľadom tvorí klenot medzi ihličnanmi. 

Druhy

Aurea- je to pomaly rastúca ozdobná odroda jedle. Počiatočný vývoj prebieha ťažkopádne a hlavný vertikálny výhonok sa vyvinie až vo veku 10 rokov. Do vtedy má podobu kra, jej ihlice sú hrubé, valcovité v prvom roku zlatožlté v druhom dostávajú sírovo žltý nádych často s modrastým leskom. Vďaka tomuto zvláštnemu vzhľadu si ju nemožno pomýliť s ničím iným. Zvlášť dobre vyniká pri veľkých kameňoch a skalkách.

Nároky

Veľmi mladé rastliny si vyžadujú občasné polievanie v neskoršom veku je úplne odolná voči suchu. Nieje náročná na druh pôdy a znesie aj vápnitú. Veľmi jemne citlivá na mráz.