Svätojánsky chlieb Ceratonia siliqua

Svätojánsky chlieb je ľudové pomenovanie plodov rohovníka, ktorého struky sa odpradávna využívali ako potrava i pochúťka. Majú totiž sladkú chuť a lahodnú vôňu. Sú známe aj ako karob.

Charakteristika

Struky rohovníka majú sladkastú chuť, využívajú sa aj ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Slúžia tiež ako náhrada kakaa v zákuskoch či zmrzlinách. Semená mali v minulosti zaujímavé využitie. Keďže všetky majú zhruba rovnakú hmotnosť (asi 0,25 gramu), používali ich lekárnici a klenotníci ako závažie.

Nároky

Rohovník obyčajný pochádza z Palestíny a Stredomoria, preto vyžaduje podnebie bez mrazu. Pri teplote -7 °C mu hrozí vážne poškodenie a pri teplotách od -10 °C hynie. Preto sa u nás dá pestovať ako izbová rastlina. V lete mu prospeje, ak ho vyložíte do záhrady alebo aspoň na balkón. Pred príchodom prvých mrazov ho preneste do vnútra a uložte v miestnosti, kde je teplota okolo 5, maximálne 10 °C.