Cukrová trstina Saccharum Officinarum

Cukrová trstina pochádza pravdepodobne z juhovýchodnej Ázie a z Oceánie odkiaľ sa rozšírila na Filipíny, Indiu a neskôr do Karibiku. V Európe sa začala pestovať až v 7 storočí v Španielsku a na Kanárskych ostrovoch.

Charakteristika

Jedná sa o mohutné trávy, kde z mohutného podzemku vyrastajúhladké 2 - 9 m vysoké a 2 - 5 cm široké steblá obsahujúce bielu, sladkú dreň. Steblo môže mať rôznu farbu od zelenej, cez žltú až po fialovú ba dokonca čiernu. Vo všeobecnosti sú odrody s farebnou stonkou odolnejšie voči chladu.Steblá sú kolienkaté, z každého kolienka vyrastá list (čepeľ dlhá až 2 metre). Spodné listy zasychajú a ostáva len výrazné kolienko. Listy sú len vo vyššej časti rastliny. Na vrchole vyrastá latovité kvetenstvo, ktoré sa však vytvára len vzácne a potom rastlina hynie. Plodom je oválne k obidvom koncom zašpicatené zrno.

Nároky

Pestovanie cukrovej trstiny je rozšírené vo všetkých tropických a teplých subtropických oblastiach. Teda pestovanie cukrovej trstiny na Slovensku je možné iba v interiéri. Pre pestovanie sú najvhodnejšiepriepustné, výživné a na vlhkosť bohaté pôdy s vysokým obsahom dusíka. Pre rast a obsah cukru sú ideálne teploty 25 - 29°C.