Ríbezľa Ribes

Existuje približne 150 druhov ríbezlí.

Charakteristika

Ríbezle rozdeľujeme podľa farby ich plodov na červenoplodé, čiernoplodé a bieloplodé. Najvhodnejšie je pestovanie ríbezle v tvare kra, ale pestuje sa aj v stromčekovom tvare- tam však rýchlejšie starne. Plody majú sladkokyslú chuť a sú plné vitamínov. Ríbezle teda pozitívne vplývajú na ľudské telo- podporujú imunitu, starostlivosť o kardiovaskulárny systém, boj proti vysokému krvnému tlaku a cholesterolu, zlepšujú zrak, majú ukľudňujúce účinky a zlepšujú náladu, tiež pozitívne vplývajú na vlasy a pokožku, boj proti exémom a vplývajú na kvalitný spánok. Ríbezle môžeme konzumovať surové, zavarené, vieme z nich pripraviť aj sirup, víno, kompóty, džemy, rôzne šťavy a používajú sa aj na prípravu chutných koláčov.

Nároky

Ríbezľa má plytké korene a ťažšie znáša jarné mrazy. Ríbezle tolerujú väčšinu pôd, ale nie mokrú a slabo odvodnenú. Treba sa tiež vyhnúť kyslej alebo veľmi zásaditej pôde. Prednosť dávajú slnečnému stanovisku, ktoré je chránené pred studeným vetrom avšak červené ríbezle znesú aj mierny polotieň. Najideálnejšia pôda pre ríbezle je taká, ktorá obsahuje veľa organických látok, zlepšuje odvodnenie a živí rastliny.