Charakteristika
Ríbezle rozdeľujeme podľa farby ich plodov na červenoplodé, čiernoplodé a bieloplodé. Najvhodnejšie je pestovanie ríbezle v tvare kra, ale pestuje sa aj v stromčekovom tvare- tam však rýchlejšie starne. Plody majú sladkokyslú chuť a sú plné vitamínov. Ríbezle teda pozitívne vplývajú na ľudské telo- podporujú imunitu, starostlivosť o kardiovaskulárny systém, boj proti vysokému krvnému tlaku a cholesterolu, zlepšujú zrak, majú ukľudňujúce účinky a zlepšujú náladu, tiež pozitívne vplývajú na vlasy a pokožku, boj proti exémom a vplývajú na kvalitný spánok. Ríbezle môžeme konzumovať surové, zavarené, vieme z nich pripraviť aj sirup, víno, kompóty, džemy, rôzne šťavy a používajú sa aj na prípravu chutných koláčov.