Javor cukrový “Laciniatum Wieri“ na kmienku obvod 12/14, celková výška 400/500 cm, v črepníku
Acer saccharinum “Laciniatum Wieri“ 

290,00 €
129,00
bez DPH 107,50 €

skladom 4 ks

Kúpiť

Javor cukrový je pôvodom zo severnej Ameriky a južnej Kanady je plne mrazuvzdorný. Je nenáročný na pestovanie, počas svojho života nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. V mladšom veku rastie pomalšie, neskôr sa jeho rast zrýchľuje. Je podobný nášmu javoru mliečnemu, avšak s iným typom listu. Využíva sa ako medonosná drevina a na stáčanie miazgy. Pôvodný indiánsky obyvatelia stáčali miazgu do korýt z kmeňov a vyrábali z nej okrem cukru a sirupu aj kvasené pivo alebo ocot používaný pri príprave mäsa. Od nich sa skúsenosti so stáčaním miazgy naučili aj prví kolonisti. Miazga sa zbiera na jar tak, že do kmeňov dospelých stromov sa inštaluje malý kohútik, ktorým sa reguluje zber miazgy a potom sa miazga zvarí odparením vody a zahustí na konzistenciu medu. Tento sirup sa používa ku sladeniu podobne ako med. Dospelý strom dokáže vyprodukovať až 150 l miazgy za rok. K zberu miazgy je možné využiť akýkoľvek rez aj pri mladších stromoch z ktorých vyteká šťava, preto je vhodný aj do menších záhrad na neinvazívne stáčanie javorovej šťavy. Korene má hlboké, preto je možné sadiť ho aj v blízkosti budov. Korene zároveň zavlažujú aj okolité dreviny, tým že ťahajú z hĺbky vodu a preto je ideálny aj do záhradných kompozícii.

Kód produktu:

KPXL2

Typ listu/ihličia:

Opadavý